Dobra dieta to dla wielu podstawa zdrowego trybu życia obok aktywności fizycznej czy profilaktycznych badań. Przy jej układaniu należy zastanowić się, co tak właściwie będzie odpowiednie dla naszego organizmu i jakie pokarmy okażą się dla nas zdrowotnym zbawieniem.
Wśród wielu takich pokarmów bardzo często na pierwszy plan wychodzą ryby – chyba głównie dlatego, że są jednym z podstawowych elementów diety w krajach azjatyckich, gdzie bardzo mało je się czerwonego mięsa, a bardzo często słyszy się o osobach, które świetnie trzymają się nawet po ukończeniu setnego roku życia. Bo ryby zawierają wiele pożytecznych substancji i składników odżywczych takich jak m.
in. kwasy tłuszczowe omega, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dzięki temu bardzo pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego, a będąc doskonałym źródłem wapnia stanowią o naszych mocnych kościach. Sposobów na przygotowanie ryb jest wiele, możemy też przebierać w samych gatunkach, więc z łatwością zmieścimy w diecie 2-3 posiłki rybne na tydzień.